سرنوشت انقلابهای بزرگ دنیا (4)
نبرد الجزیره؛ اعدام اشغالگران فرانسوی به دست زنان انقلابی
قتی به مرور بیانان رهبر معظم انقلاب درباره چرایی و چگونگی و سرنوشت انقلابهای جهان میپردازیم، در وهله نخست این حقیقت هویدا میشود که ایشان تسلط و اشراف خاصی بر تاریخ انقلابهای جهان دارند. نقل ظرایف و جزییاتی از
قتی به مرور بیانان رهبر معظم انقلاب درباره چرایی و چگونگی و سرنوشت انقلابهای جهان میپردازیم، در وهله نخست این حقیقت هویدا میشود که ایشان تسلط و اشراف خاصی بر تاریخ انقلابهای جهان دارند. نقل ظرایف و جزییاتی از سوابق انقلابها که تنها برای یک اهل فن ممکن است، نشان از این دارد که این شناخت حاصل یک مطالعه دقیق و عمیق در طول سالیان است، که خود این امر، اهمیت این موضوع را هویدا میسازد.
رهبر انقلاب بارها جوانان را به مطالعه تاریخ انقلابها و درسآموزی از عبرتهای آن فراخواندهاند. از همین رو بنا داریم تا به مناسبت فرا رسیدن سالگرد انقلاب پرشکوه اسلامی ایران، مجموعهای از گزارشها را با موضوع شناخت اجمالی انقلابهای مهم جهان به مخاطبان گرامی مشرق ارایه دهیم، باشد که آشنایی با این مبحث مهم و نسبت انقلابهای دیگر تاریخ با انقلاب اسلامی ایران، تا حدی به شناخت جایگاه امروز جوان انقلابی و راهی که پیش رو دارد، یاری برساند.
الجزایر زیر چکمه استعمار
الجزایر در دوره امپراتوری عثمانی
نقشه الجزایر مدرن
تابلوهای نقاشی که تهاجم فرانسه به الجزایر را به تصویر می کشند
حسین دی، آخرین حکمران منصوب شده عثمانی بر الجزایر
عبدالقادر الجزایر، قهرمان مبارزه با استعمار در قرن 19
مردم الجزایر پس از این دوره، هم باید با داغ زیستن زیر سلطه یک حکومت بیگانه غیرمسلمان سر کنند، و هم مصیبت غصب زمینها و املاکشان توسط اشغالگران. رهبران سنتی یا مثل عبدالقادر سرکوب شدند، یا جذب حکومت بیگانه. نظام آموزشی اسلامی تقریبا محو شد و ساختار اجتماعی سنتی تقریبا از هم پاشید. هم مسلمانان و هم جامعه نسبتا بزرگ یهودی الجزایر به چشم اتباع فرانسه، و نه شهروندان آن نگریسته میشدند.
در 1865، ناپلئون سوم، فرمانروای فرانسه، به مسلمانان الجزایری اجازه داد تا شهروندی کامل فرانسوی را اخذ کنند، که البته در جامعه مسلمان مورد استقبال قرار نگرفت، چرا که این به معنای کنار گذاشتن حق زندگی تحت قوانین شریعت بود و یک نوع کفر محسوب میشد. در 1870، یهودیان الجزایر، به طور خودکار شهروند کامل فرانسه اعلام شدند. این امر خشم مسلمین را برانگیخت و از آن پس یهودیان الجزایر از سوی قاطبه مردم به چشم همدستان استعمارگران نگریسته میشدند.
در جریان جنگ اول جهانی، نسل جدیدی از از رهبران مسلمانان پا به عرصه گذاشتند که در سالهای 1920 تا 1930 به رشد و بلوغ رسیدند. کم کم گروههای سیاسی برای مبارزه با حکومت استعماری شکل گرفتند که مهمترین آنها در سالهای بعد، جبهه آزادیبخش ملی (FLN) بود.
استعمارگران اروپاییتبار (موسوم به کولونها) که در بین مردم به «چکمهپوش» معروف بودند، هم حکومت را در دست داشتند و هم ثروتهای کلان کشور را کنترل میکردند. آنها جلوی کوچکترین تلاشهای اصلاحی را میگرفتند. ولی از 1933 تا 1936، بحرانهای فزاینده سیاسی و اقتصادی و اجتماعی موجب شد که مردم الجزایر به انواع شیوههای اعتراضی روی بیاورند. حکومت در واکنش تنها قوانین محدودکنندهتری تحت عنوان نظم و امنیت عمومی وضع میکرد. مسلمانان الجزایری در جریان جنگهای اول و دوم جهانی در کنار ملت فرانسه بودند و به دولت «فرانسه آزاد» (به رهبری شارل دوگل) مستقر در لندن گرایش داشتند.
سربازان الجزایری ارتش فرانسه در جنگ اول جهانی
هنگ سربازان الجزایری ارتش فرانسه آزاد در جنگ دوم جهانی
در 1943، رهبر مسلمانان الجزایر، «فرحت عباس»، بیانیه مردم الجزایر را که به امضای 56 تن از رهبران ملی الجزایر رسیده بود، به حکومت فرانسه تحویل داد.
فِرحت عباس، رهبر جنبش استقلال الجزایر
در آپریل 1945، فرانسه رهبر ملی الجزایر، «مسالی حاج» را دستگیر کرد. طرفداران او از حزب مردم الجزایر، تظاهراتی به راه انداختند که به شدت توسط پلیس سرکوب شد.
مسالی حاج، رهبر ملی الجزایر
بسیاری از ملیگرایان الجزایر به این نتیجه رسیدند که استقلال با روشهای صلحآمیز به دست نمیآید و دست به کار سازماندهی گروههای مقاومت مسلحانه شدند.
جنگ استقلال الجزایر(1962-1954)
جنگ استقلال الجزایر، بسیار طولانی، فرساینده و خونبار بود. این جنگ، نقطه عطف تاریخ الجزایر بود و در نهایت الجزایریها را متحد ساخت و ارزش استقلال و فلسفه ضد استعماری را در خودآگاه مردم الجزایر جاگیر کرد.
در ساعات اولیه صبح 1 نوامبر 1954، واحدهای کوچک مسلح، وابسته به «جبهه آزادیبخش الجزایر»، به پاسگاههای پلیس، اسلحهخانهها، پستهای ارتباطی ارتش و تاسیسات نظامی دیگر متعلق به فرانسویها حمله کردند. سلاح آنها تفنگهای شکاری، تفنگهای ساچمهای و بمبهای دستساز بود.
نیروهای شاخه نظامی جبهه آزادیبخش ملی
چریکهای جبهه آزادیبخش- هواری بومدین فرمانده چریکها (سمت چپ)
«پیر مِنده-فرانس»، رییس دولت فرانسه در آن مقطع، واحدهای چترباز ارتش فرانسه را به الجزایر اعزام کرد که این اقدام مورد استقبال شدید راستگرایان فرانسه و مستعمرهنشینان اروپایی قرار گرفت که حدود یک میلیون نفر از جمعیت حدودا 10 میلیونی الجزایر را تشکیل میدادند.
نیروهای چترباز فرانسوی در الجزایر
در 1956، نخست وزیر سوسیالیست فرانسه، «گی موله»، از سوی پارلمان اختیارات ویژه برای مقابله با شورشهای الجزایر دریافت کرد. این اختیارات ویژه با 455 رای موافق در برابر 76 رای به تصویب رسید.
گی موله، نخست وزیر سوسیالیست فرانسه
منطقه فقیرنشین و متراکم قصبه در الجزیره، مرکز عملیات جبهه آزادیبخش
زن الجزایری با ظاهر اروپایی، عامل عملیاتی جبهه آزادیبخش
در 1 ژانویه 1957، تعداد نظامیان فرانسوی در الجزایر به 308هزار نفر میرسید. زبدهترین این نیروها، لشکر دهم چترباز فرانسه به فرماندهی ژنرال «ژاک ماسو» بود.
ژنرال ژاک ماسو، فرمانده نیروهای چترباز فرانسه در الجزایر
طبق دستور ماسو، ایست بازرسیهای متعدد در خیابانها، بازرسیها و هجومهای وحشیانه خانه به خانه در همه ساعات شبانه روز، دستگیری فلهای مظنونین برای دستگیری انقلابیون آغاز شد.
رهبران جبهه آزادیبخش الجزایر
با این حال، ارتش فرانسه که به همین روش دوباره بر الجزایر مسلط شده بود، در جستجوی مظنونین هزاران نفر از مردم الجزایر را از خانهها و مزارع خود آواره و راهی اردوگاهها کرد. با این حال عملیات جبهه آزادیبخش با همه فشارها در گوشه و کنار الجزایر ادامه داشت. راستگرایان فرانسوی سرکوب انقلابیون را دوگانه میان پیروزی نظامی یا تسلیم در برابر تروریزم معرفی میکردند.
در بهار 1958، مقامات نظامی فرانسه در الجزایر و مستعمرهنشینهای اروپایی، تظاهرات گستردهای علیه هرگونه تلاش برای مصالحه با جبهه آزادیبخش صورت دادند. رهبران جناحهای سیاسی مختلف به یک نفر، یعنی ژنرال «شارل دوگل»، رهبر جبهه ملی فرانسه در دوران اشغال فرانسه توسط نازیها رو کردند، تا او راه حلی برای مساله الجزایر پیدا کند. طی یک نوع کودتای پارلمانی، دوگل که از حمایت ملیگرایان و ارتش فرانسه برخوردار بود، توانست قانون اساسی جدیدی را به تصویب برساند و رییس جمهوری پنجم فرانسه شود.
شارل دوگل رییس جمهور مقتدر فرانسه
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}